Kuchnia regionalna - potrawy w ceramice
Zupa cebulowo ziemniaczana z dodatkiem czosnku pieczona w piecu pod pierzynką ziołowego ciasta.
Z racji różnorodności składników jest witaminową bombą. Zapiekana w piecu, w glinianych miseczkach nakrytych aromatycznym ziołowym ciastem, które po przebiciu łyżką wypuszcza aromat zdrowych miejscowych polskich składników. W tej formie jest jednym z tych dań, które smakują „jak u mamy”, czyli scalają międzyludzkie więzi, tym samym przedkładając tę funkcję jedzenia ponad zwykłą konsumpcję.
Chleb z pieca, pieczony wg starej receptury na liściu chrzanu.
Jest pieczywem maksymalnie naturalnym z racji samodzielnie wykonywanego zakwasu, ekologicznej mąki i wypiekania w tradycyjnym tzn. opalanym drewnem piecu. Liść chrzanu nadaje mu aromat wsi, a chrupiąca skórka pozostawia już na zawsze wyższe od życia oczekiwania. Wypiekamy go w medyńskim naczyniu glinianym, jak robiły to niegdyś żony garncarzy. Oddające wilgoć, naczynie gliniane ma taki właśnie wpływ na wartość przygotowywanych w mim potraw, wpływ który przekłada się na jakość życia i zdrowia także dzisiejszego człowieka.
Medyńskie babeczki
Wypiekane przez KGW Medynia Głogowska w siwakowej medyńskiej foremce babeczki przyjęły uzasadnione miano "Medyńskich babeczek". Przyrządzanie ciasta według zdrowych dawnych receptur, spowodowało, że stały się z czasem symbolem kobiecości i lekkości w regionalnej kuchni Kładzie się nacisk, by używane do ich wyrobu produkty były tylko naturalnymi składnikami. Lekkości nadaje im między innymi lniane> siemię, ziarna zbóż, czy owoce. Foremki pod względem estetycznym współgrają z puszystymi lekkimi babeczkami, co wyzwala pozytywne emocje, a co za tym często idzie, chęć posiadania i jednych i drugich.
Kuchnia medyńska jest pełna symboliki ludowej, i nie tylko. "Medyńskie babeczki" w glinianych foremkach, to symbol połączenia delikatnej kobiecości z silnym utwierdzonym w tradycji i historii charakterem medyńskich kobiet.
Zupa szczawiowa
jest potrawą, która niezwykłość swą zawdzięcza tylko naturalnym, nieprzetworzonym składnikom. A głównym jest roślina szczawiu występująca na łonie natury właściwie wszędzie. Najbardziej korzystny, lekko kwaśny smak mają młode liście, które po rozdrobnieniu łączy się z rozgrzanym masłem, co nadaje im delikatności i miękkości. Po połączeniu z wrzącą wodą, kremową konsystencję i żółtawo zielony kolor uzyskuje się poprzez dodanie utartych ze śmietaną gotowanych żółtek. Zupa prawdopodobnie jest wynikiem niegdysiejszych prób poszukiwania jedzenia w naturze, jako nieodłącznej towarzyszce człowieka. Kuchnia w zgodzie z naturą jest charakterystyczna dla naszego regionu, który skupia się na czerpaniu z darów matki ziemi. Wynikiem tego są również gliniane naczynia, wykonywane przez miejscowych garncarzy, z miejscowo wydobywanej gliny. Staramy się dostrzegać możliwości i korzyści maksymalizacji wykorzystywania miejscowych naturalnych zasobów. Przyroda będąca równoległą pokoleniom jest przez nas traktowana jak wartość dodana, której dla dobra człowieka nie wolno nam stracić
Wiecej informacji o naczyniach, potrawach i przepisach na stronie:Bon Apetit Medynia