Lekcje toczenia naczyń na kole
Gdy minie zawierucha znów spotkamy się z Wami w Medyni. Tymczasem przygotowaliśmy dla Was kilka krótkich lekcji z toczenia naczyń na kole. Chodzi o to abyście nie zapomnieli jak się to robi i abyście byli przygotowani – gdy otworzymy dla Was nasze pracownie.
Do zobaczenia!
Lekcja I - przygotwanie gliny
Jak z bryłki gliny zrobić piękne naczynie? Trzeba zacząć od przygotowania surowca. Glina dobrze wyrobiona, a wyrobiona byle jak to jak niebo a ziemia – mówi Andrzej Plizga, instruktor z Zagrody Garncarskiej. Zanim glina trafi na koło garncarskie, garncarz pracuje nad nią aż do chwili kiedy pod palcami nie czuje grudek.
Lekcja II - kształtowanie naczynia
Kolejnym etapem jest wyciągnięcie do góry ścianek przyszłego naczynia w taki sposób aby na całej powierzchni miały one taką samą grubość. Teraz można zacząć kształtowanie naczynia od środka…
Lekcja III - ornament ryty
Po ostatecznym nadaniu kształtu i perfekcyjnym wygładzeniu ścianek naczynia czas na ozdobienie go szlaczkami. Mistrz używa do tego celu ostrego nożyka, który przykłada do jeszcze wilgotnej powierzchni i -przy wolnych obrotach koła garncarskiego- rysuje ornament.
Lekcja IV - Wykonanie i przymocowanie ucha
Często to właśnie ucho decyduje o tym, jaka będzie funkcja naczynia. Mistrz Andrzej prezentuje jak w tradycyjny sposób „wyciąga się ucho z klusa”, co brzmi i wygląda dość zabawnie, następnie przytwierdza ucho w taki sposób aby bezpiecznie można było go używać po wypaleniu.