Konkurs kulinarny
Regulamin Konkursu
„Najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski”
podczas Imprezy „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”
Organizatorem Konkursu jest Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie.
I. Cel konkursu
1.Zidentyfikowanie produktów tradycyjnych z terenu województwa podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego.
2.Zainteresowanie szerokiej rzeszy potencjalnych odbiorców produktami tradycyjnymi Polski wschodniej.
3.Promocja produktów tradycyjnych trzech województw wschodniej Polski.
4.Wzbogacenie oferty na rynku konsumpcyjnym produktów tradycyjnych pochodzących
z województwa podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego.
II. Warunki uczestnictwa
- W konkursie mogą wystąpić osoby fizyczne, podmioty prowadzące działalność gospodarczą, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszenia wytwarzające dany produkt.
- Warunkiem zgłoszenia produktu lub potrawy do konkursu jest wykorzystanie lokalnych surowców.
III. Kryteria i punktacja
Ocena walorów pod względem:
- organoleptycznym (smak, zapach ) 0-5 pkt
- atrakcyjności zgłaszanych produktów 0-5 pkt
- zastosowania lokalnego surowca 0-5 pkt
- oryginalności produktu 0-5 pkt
IV. Nagrody
1.O przyznaniu nagrody decyduje Komisja Konkursowa na podstawie kryteriów określonych
w Regulaminie.
2.Nagrody rzeczowe przyznane będą za I, II, III miejsce.
V. Postanowienia końcowe
Uczestnicy biorący udział w Konkursie zobowiązani będą do wyrażenia zgody na publikację swoich danych osobowych we wszelkich materiałach pokonkursowych oraz publikacjach.