Konkurs kulinarny Przy Wigilijnym Stole 2016

17 grudnia 2016  w Ośrodku Kultury w Woli Małej już po raz VIII rozstrzygnięto Powiatowy Konkurs Kulinarny "Przy wigilijnym stole" podczas którego wybierano najsmaczniejszą regionalną potrawę wigilijną.

Organizatorem wydarzenia  był wójt gminy Czarna Edward Dobrzański. Wśród zaproszony gości, którzy zaszczycili nas swoją obecnością znaleźli się:  poseł na Sejm RP Kazimierz Gołojuch, wicestarosta powiatu łańcuckiego Barbara Pilawa-Kraus, wójt gminy Łańcut Zbigniew Łoza, wójt gminy Markowa Tadeusz Bar, prezes Wojewódzkiego Związku Kółek Rolniczych i Organizacji Rolniczych w Rzeszowie Mieczysław Bochenek wraz z wiceprezes Stefanią Michałek, przedstawicielka KRUS w Rzeszowie Agata Borcz, przewodniczący Rady Gminy Czarna Zdzisław Jaromi, sekretarz gminy Czarna Ewa Panek, prezes Stowarzyszenia LGD "Eurogalicja" Halina Golec, przewodnicząca Wojewódzkiego Związku Kół Gospodyń Wiejskich Janina Kuźniar, przewodnicząca Powiatowego Związku Kół Gospodyń Wiejskich Anna Golba, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego Marta Dobrowolska oraz doradca Paweł Leżański, radny gminy Czarna Robert Pudło, dyrektor Zespołu Szkół w Woli Małej Czesława Węglowska i sołtys Woli Małej Edward Guz.


W konkursie wzieły udział: KGW Krzemienica, KGW Wola Mała, KGW Dąbrówki, KGW Łańcut-Przedmieście, KGW Budy Łańcuckie, KGW Głuchów, KGW Białobrzegi, KGW Rakszawa-Mościny, KGW Korniaktów Południowy, KGW Albigowa, KGW Kraczkowa, KGW Kosina, KGW Markowa, KGW Smolarzyny, KGW Tarnawka, KGW Medynia Głogowska, KGW Wysoka, KGW Sonina, Stowarzyszenie Inicjatywy Czarnieńskiej "Szaba", Stowarzyszenie Inicjatywy Zaleskiej "Jodełka".


Skład Jury: wiceprezes Wojewódzkiego Związku Kółek Rolniczych i Organizacji Rolniczych w Rzeszowie Stefania Michałek, sekretarz gminy Czarna Ewa Panek, prezes stowarzyszenia LGD "Eurogalicja" Halina Golec, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego Marta Dobrowolska, przedstawicielka KRUS w Rzeszowie Agata Borcz oraz radny gminy Czarna Robert Pudło.

 

Biorąc pod uwagę:
walory smakowe, zgodność z tradycją, estetykę podania oraz pomysłowość przygotowanych potraw  jury przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:

I miejsce - Stowarzyszenie Inicjatywy Zaleskiej "Jodełka" za barszcz z uszkami
II miejsce - KGW Markowa za rybę w galarecie
III miejsce - KGW Budy Łańcuckie za pierogi z kapustą i grzybami
Wyróżnienia otrzymali KGW Albigowa za barszcz z uszkami, KGW Wola Mała za gołąbki i KGW Głuchów za rybę smażoną w jarzynach.


Celem konkursu było:

- promocja wigilijnych potraw regionalnych

- aktywizacja organizacji  pozarządowych, kół gospodyń wiejskich

- wymiana doświadczeń i przepisów,

- budowa więzi wewnątrz społeczności lokalnych


GOKiR Czarna wykorzystuje cookies, które są umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo zmienić te ustawienia, korzystając z ustawień przeglądarki internetowej.